Recepten

Recept Gefrituurde sprotjes, CuliConsulting by Kevin Strubbe

 

* 150 gram bloem

* 1/4 kop grofgehakte verse basilicum

* 1 koffielepel knoflookzout

* 500 gram sprotjes

* plantaardige olie om te frituren

 

gekruide mayonaisedip

* 300 gram mayonais

* 2 teentjes knoflook geplet

* 2 eetlepels citroensap

* 1 eetlepel uitgelekte kappertjes, fijngehakt

* 1 eetlepel grofgehakte gladde peterselie

 

Bereiding

Vermeng in een grote kom het basilicum en het knoflookzout. Wentel de sprotjes in porties door het bloemmengsel. Verhit de olie in een middelgrote steelpan. Frituur de sprotjes in porties tot ze mooi bruin en doorbakken zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer met de gekruide mayonaisedip.

 

Vermeng de mayonaise met de overige ingredienten in een klein kommetje.

 

EET SMAKELIJK

 

 

 

 

geroosterde harder met asperges

 

Voor 4 personen

Voorbereiding 30 minuten

Bereiding: 30 minuten; een gastronomische belevenis, je kan de harder roosteren op een barbecuerooster of onder de ovengrill.

 

Benodigheden:

4 harderfilet van 200 gram met vel en ontschubd

2 bundels asperges

1/5 dl balsamico-azijn

olijfolie

12 pijpjes bieslook, fijngesneden

zwarte peper

peper en zout

 

Voorbereiding

Met een scherp mesje ruitjes in het vel van de harderfilets snijden, daarna lichtjes inwrijven met olie en kruiden met zwarte peper. De harderfilets 5 minuten roosteren op een barbecuerooster (middelmatige gloed) of onder de ovengrill. Warm houden.

 

Bereidingswijze

De asperges schillen met een dunschiller, wassen, beetgaar koken in gezouten water en uithalen.

 

Van het aspergekooknat 3 dl tot de helft inkoken, de olijfolie en de balsamico-azijn toevoegen, goed roeren en de saus kruiden met peper en zout.

Serveertips

 

De harderfilets op warme borden schikken met de velzijde naar boven. De asperges ernaast leggen en overgieten met saus. Bestrooien met het bieslook.

 

EET SMAKELIJK

 

( BRON RECEPT: SMULWEB)

 

 

SPAGHETTI MET BOTTARGA

- 300 GRAM CHERRYTOMATEN, IN TWEEEN

- EXTRA VIRGINE OLIJFOLIE

- 2 TEENTJES KNOFLOOK, IN PLAKJES

- SNUFJE SUIKER

- 1 LAURIERBLAD

- ZOUT, ZWARTE PEPER UIT DE MOLEN

- 55-60 GRAM BOTTARGA DI MUGGINE, GROF GERASPT OF GESCHAAFD

- 1/4 THEELEPEL GERASPTE CITROENSCHIL (HET GELE)

- 340 GRAM SPAGHETTI

 

PLAATS DE TOMAATJES MET DE SNIJVLAKKEN NAAR BOVEN IN EEN MET OLIE BESTREKEN OVENVASTE SCHAAL. VOEG KNOFLOOK, SUIKER EN LAURIERBLAD TOE. STROOI ER WAT ZOUT EN PEPER OVER. ZET HET GEHEEL 1 UUR IN DE OVEN ( 150 GRADEN) OF TOT DE TOMATEN LICHT GEKARAMELLISEERD ZIJN. MENG DE BOTTARGA MET CITROENSCHIL EN 1/4 THEELEPEL ZWARTE PEPER. LAAT TREKKEN IN ENKELE EETLEPELS OLIJFOLIE. KOOK DE PASTA BIJNA GAAR. GIET AF, MAAR BEWAAR 2 EETLEPELS VAN HET WATER. DOE DE TOMATEN IN EEN PANNETJE EN ZET OP MIDDELHOOG VUUR. VOEG KOOKVOCHT EN PASTA TOE. SCHEP DE BOTTARGA ERDOOR. HAAL NA EEN MINUUT VAN HET VUUR. SERVEER METEEN MET OLIJFOLIE.

 

UIT: THE SLOW MEDITERRANEAN KITCHEN VAN PAULA WOLFERT